Wordt uw huurcontract opgezegd? Dit moet u weten!

Wordt uw huurcontract opgezegd? Dit moet u weten!
In Nederland genieten huurders in de meeste gevallen huurbescherming. Hoe sterk die bescherming is, hangt af van het soort huurcontract dat u heeft: een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd.
Vast huurcontract (onbepaalde tijd)
Heeft u een contract voor onbepaalde tijd? Dan bent u goed beschermd. Uw verhuurder kan de huur niet zomaar opzeggen. Alleen onder specifieke voorwaarden én met toestemming van de rechter mag een huurcontract worden beëindigd.
Tijdelijk huurcontract (bepaalde tijd)
Bij een tijdelijk contract is de huurbescherming beperkt tot de afgesproken looptijd. Na afloop kan de verhuurder het contract beëindigen, mits dit tijdig en correct is aangezegd.
Let op: wetswijziging per 1 juli 2024
Vanaf 1 juli 2024 is het aanbieden van tijdelijke huurcontracten niet meer toegestaan. Nieuwe huurders krijgen vanaf die datum standaard een contract voor onbepaalde tijd.
Dit geldt echter niet met terugwerkende kracht: tijdelijke huurcontracten die vóór 1 juli 2024 zijn gesloten, blijven geldig tot de afgesproken einddatum.
Uitzonderingen op dit verbod zijn er wél. Tijdelijke huurcontracten mogen nog worden aangeboden aan specifieke doelgroepen, zoals:
• Studenten
• Tijdelijke bewoners wegens renovatie of werkzaamheden
• Kinderen van overleden ouders tussen de 16 en 27 jaar
• Gescheiden ouders
Wanneer mag een verhuurder toch opzeggen?
Ook bij huurbescherming zijn er situaties waarin de verhuurder het huurcontract mag beëindigen. Bijvoorbeeld:
• Bij ernstige overlast of huurachterstand
• Als de verhuurder de woning dringend zelf nodig heeft
• Als de woning gesloopt moet worden of grondig gerenoveerd
Wat zijn de regels bij opzegging?
De verhuurder moet zich houden aan strikte voorwaarden:
• De opzegging moet schriftelijk gebeuren via een aangetekende brief of deurwaardersexploot
• De reden van opzegging moet duidelijk en wettelijk geldig zijn
• U moet minimaal drie maanden opzegtermijn krijgen
• U heeft zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen de opzegging
Tot slot: wat kunt u doen?
Een verhuurder mag een huurcontract niet zomaar eenzijdig beëindigen. Bent u het niet eens met de opzegging? Dan kunt u bezwaar maken en eventueel naar de rechter stappen.
RechtMatch helpt u graag verder
Wordt uw huurcontract bedreigd? Of heeft u vragen over de uitzonderingen op het verbod op tijdelijke huurcontracten? Onze juridische experts staan voor u klaar met persoonlijk advies en ondersteuning.

Gerelateerde Artikelen


Je weg vinden in het rechtssysteem
Op zoek naar de juiste advocaat of jurist, maar weet je niet waar je moet beginnen? Je bent niet de enige. Wij maken het je makkelijk. Wij koppelen je graag aan een ervaren expert die écht past bij jouw juridische situatie. Zo krijg je direct de hulp die je nodig hebt.
Bij Aristolex staan we klaar om je hierin te begeleiden. Of je nu juridische bijstand nodig hebt in een complexe zaak, een specialist zoekt voor een specifieke kwestie, of gewoon advies nodig hebt: wij maken de weg helder.